Adresse

Skibhusvej 52B, 5000 Odense

Mail

mail@vaccinationer.dk

Telefon

66 14 90 00

Tuberkulose

Overførsel
Tuberkulose skyldes en bakterie, der overføres via små dråbepartikler i luften. Bakterien er ikke særlig smitsom og der kan gå lang tid inden man bliver syg af tuberkulose. Infektionen sætter sig typisk i lungerne men stort set alle organer kan rammes.

Symptomer
Symptomerne kan være beskedne som hoste. Efterhånden evt. med ophostning af slim og blod. Ved kronisk tuberkulose kan ses nattesved og let feber, vægttab og træthed. Hvis andre organssystemer end lungerne angribes, vil symptomerne afhænge heraf.

Forebyggelse og behandling
Vaccination mod tuberkulose gives kun til langtidsrejsende eller folk som skal have med tuberkulosepatienter at gøre (f.eks. arbejde på hospital eller med hjemløse).
Har man en gang fået vaccination imod tuberkulose, skal man ikke have den igen. Hvis man ikke ved om man tidligere har fået vaccinen, bør man få foretaget en test inden vaccinen gives. Det samme gælder for personer som tidligere har været udsat for smitte.
Vaccinen gives på overarmen og danner et sår, som efterhånden bliver sort og heler op i løbet af ca. 4-6 uger.
Tuberkulosevaccinen beskytter bedst mod den alvorlige og dissiminerede tuberkolose og i lidt mindre grad mod lungetuberkulose.
Behandling af tuberkulose er langvarig og en specialistopgave.